24 Julai, 2012

Trifle Jelly fruit

Assalammualaikum...

Hi kak fara...adik hariz...
sihat-sihat kamu dua skrg..
lagi-lagi kak fara tambah-tambah nemok gendut nyeh...;)
adik pun udah start tumbuh gigi..;)

hari ni mama mau citer belajar buat trifle
resepi dr hanin + auntie su (kwn ofis mama)
yg ni pic trfle masa 1st time try buat
lapisan bawah puding
lapisan kedua jelly
yg ni mama bubuh buah mangga
tp jelly belum beku lagi mama dah letak buah mangga tu
so buah pun tenggelam......hahaha
 yg ni rasa puding dia macam terlebih tepung custard
jelly dah ok....

2nd time buat masa kat kg ayah kam0
mama buat letak dlm cup kecik mcm nih
nk bagi kat kenduri kawen kazen ayah kam0
buat desert makan beradap untuk pengantin
ada la mama buat dalam 100++ cup
owhhhhhhhhhhhh...kena tuang puding ke dlm cup cepat2
puding tu cepat beku..jadinya agak kelam kabut sikit..;)

camni la rupa jelly mama tu...
cute x?....;)
puas hati la jgk dgn hasil nih...
atas dia mama bubuh buah kiwi, mangga n stawberry

bagi jelly sejuk dulu baru tutup n masuk dalam peti sejuk
ehhh...why isi dia sikit jer mama?...
saja mama isi sikit2...biar kurang....org cari lagi
kang banyak2..org mkn muak..x habes...buang2...;)
kecikhatimama.....hahaha....


yg ni mama buat masa sebelum puasa hari tu
tambah yogurt atas jelly...jadi la rupa ni..;)
 
Resepi trifle jelly fruit
(utk 30 cup kecik mcm atas tu)

Bahan-bahan
swiss roll cake secukupnya(dipotong agak nipis)
(mama guna london roll..senang masuk dlm cup..
1kotak = 25 isi peket kecik2)

tepung custard 7 sudu makan (diayak)
susu cair 1 tin(mama guna ideal)
air masak 1 tin (sukat guna tin susu cair)
gula 5 sudu makan

jelly Nona perisa raspberry 2 kotak
(sekotak harga RM 2.10..x ingt berapa gram)
gula 1 sudu makan
air masak 800 ml (utk 2 kotak jelly tu)

buah kiwi, mangga, strawberry secukupnya

Cara membuatnya
Potong london roll agak nipis..susun dalam cup..tepikan


Tuang susu cair ke dalam periuk
masukkan air masak 1 tin + tepung custard + gula 5 sudu
tenggek atas api sederhana besar...kacau hingga masak
(masak = puding agak pekat or bunyi blup blup..)
cepat2 tuang ke dalam cup tadi...tepikan

Masukkan serbuk jelly ke dalam periuk
+ air masak + gula 1 sudu
tenggek atas api...kacau hingga mendidih...
tuang perlahan-lahan ke atas puding tadi...
(pastikan puding beku dulu baru tuang jelly)

Tunggu jelly agak-agak beku sedikit
baru letak potongan buah kiwi, mangga n strawberry tadi...
tutup n masuk dlm peti...sedap makan sejuk2...;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kak fara suka makan..adik butak pun suka jgk..
nanti rajin2 mama buat lagi yer...;)

Ni kazen ayah kam0 yg kawen tu
Selamat pengantin baru..semoga bahagia selalu..;)


bubyeeeeeeeeeee kamu dua.........
muahhhhhhhhh........
muka adik masam..demam masa tu..merengek jer..
x mau ikut org...nak kokong mama jer

Ehh...mana pinggang kamu kakak?...
nomeiiii ar kamu kakak...hahaha....

~lotsoflove~
mamafarahariz






Tiada ulasan:

Catat Ulasan