26 Julai, 2012

Ayam ungkep...sambal tomato

Assalammualaikum...

Marhaban Yaa Ramadhan...
Alhamdulillah...dh masuk hari ke 7 kita berpuasa..
Sekajap jer rasa...udah seminggu

Tahun ni azam x mau singgah bazar ramadhan..
(setakat ni masih bertahan lagi)
Mau masak sendiri...;)
Berkobar cari resepi kat internet..kat blog org..
Resepi lauk pauk..resepi biskut raya..resepi kek2..;)

Semangat search resepi..
tapi bila masak jer..suka ulang2 resepi sendiri
resepi yg sama pulak tuh...hahaha...
xper la...tekak sendiri...sendiri makan..

antara lauk favourite
ayam masak ungkep sudah semestinyer...
resepi zaman berzaman wong jowo ;)
tp yg ni resepi versi jajajowo
 
ayam masak ungkep

6 potong ayam lumur dgn serbuk kunyit n garam
perap sekejap dan goreng ala2 masak sikit..
kekuning kuningan..tepikan

bawang putih 5 ulas
bawang merah 2 ulas
halia 1 1/2 "
cili padi secukupnya
serai 2 btg
kunyit hidup 1 1/2 "
garam secukup rasa

tumbuk semua bahan2 
jgn lumat sgt...serai dititik...

tumis bahan yg ditumbuk dgn minyak sikit
sampai naik bau...masukkan ayam yg di goreng tadi
balik2 kan sekejap...bubuh air masak sikit
tutup sekejap..kecikkan api..
agak2 kering..tinggalkan kuah sikit..
matikan api...siappp!!!


sedap makan dengan nasi panas2..lembik2 sikit..;)

sambal tomato (2 org)

Tomato  1 biji potong kecik2
cilipadi segenggam
bawang putih 3 biji  ulas
bawang merah 2 biji ulas
garam secukup rasa

tumbuk semua bahan2
jgn lumat sgt..
tumis hingga naik bau...kacau2 dgn api kecik jer...
masak lama sikit..masukkan tomato
kacau2...letak air masak sikit...kacau2 sampai agak kering
siappp...


ni rupa sambal tomato if guna cili padi yg colour merah
if cilipadi yg hijo2..rasanya rupa dia lagi menarik sikit..;)

sedap makan dengan nasi panas2 jgk..lembik2 sikit...
makan dgn tungkeng ayam goreng kunyit
fuhhhhhhhhhhh...mablesssssssssssss

sebenarnya x bape bagus makan pedas2 waktu puasa ni
cian kat perut...tp if perut tahan...ok jer...
sendiri punyer perut kan...hikhik...;)
selamat memasak!!!

~Wassalam~




Tiada ulasan:

Catat Ulasan