30 Julai, 2012

Muffin marble & Kek lapis horlickvanhuten

Assalammualaikum..

Kejap jer dah 11 Ramadhan..
semangat nk buat kuih raya pun udah mari
wahhh...org sibuk berterawikh..
mama mau buat muffin pulak...;)
Xper...mama tengah c0ti...heheh

sabtu last week aritu..b4 blk kg
sempat la try buat muffin..dgn kak fara..
masa pukul telur, butter n gula tu mama mcm da nmpak
eh...lain mcm jer rupa nih...ngaper nyer x gebuss..haihhh
xper...try masuk kan tepung pulak...
haaa...baru nmpak gebu skettt...;)
wahhh...berkobar2 nk masuk kan dlm oven ni


rupa marble x baper comel
xper...baru belajar kan...1st time buat...
boleh jer di maafkan...

dalam oven cantik jer naik
hurmmmmmmmm...jgn terpedaya....;)

kuar jer oven.........
rupa cenggini....muahhahahaha......
frustttttttttttt nyerhhhhhhh.....
merekahhhh....n kempissssss terussssss.......
fikir fikir...why la muffin mama nih rupa gini...
tengok2 resepi balik...check...check.....
rupanya.....mama x letak soda bikarbonat!!!
hahaha...excited sgt la tu....hahaha...

kakak makan 2 bijik jer...
pastu terus tolak ke mama...
.."mama nah....tanak....x edappp...weeekkk..."
hahaha...kecikhatimamakak....
udahnya mama terpaksa la mkn jgk..
kunyah telan...kunyah telan...
habis la jgk bape bijik entah...
esoknya kat kg lepas sahur terus cirittttttttt...
hahhaha....hambek kooo....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
bagi mengobati hatikeciwagundahgulana
mama pun buat la kek lapis horlick ni
ni je kot yg mama lepas buat setakat nih...
hope pas ni boleh buat mcm2 jenis kek lagi kan..;)

ni buat hari ahad kat umah nenek tu
gigih buat kek petang2 panas2 sorang2..
waktu org sedap tidur...huhuu
(start bakar jam 2pm...dekat pukul 4pm baru siap)

lapis-lapis yg agak tebal...
if nipis2 lagi comel...tapi dah penattt...
maka jadi la lapis2 rupa tu...;)
tp rasa adalah sedap jugak....habis dah pun....;)
bwk blk umah ptjaya satu tupperware

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lepas buat muffin x jadi tu
google kat internet..tips2 buat muffin
antaranya...
-bahan basah n bahan kering kena asingkan..
-panaskan oven dulu..sebab muffin siap adun terus masuk oven
tip paling penting!! : 
bila campur bahan basah n kering..kacau sekadar utk sebatikan jer..
adunan jadi lumpy dan tidak licin...
(owhh...xyah sampei gebus rupa nyeh..)
jgn pepandai gaul lama sgt..
bila terlebih kacau..tepung jadi gluten...not gud for muffin...

owhhhhhh...gitu rupanya...
yg mama kamu nih..pepandai membeger-beger resepi
sudah nyer...muffin xmenjadi..pastu nk merempan sesorang...
hahaha....
ok lah...x mau putus asa..
harus cuba lagi nih...;)

bubyeeeee.....
lotsoflove
~mamafarahariz~








26 Julai, 2012

Ayam ungkep...sambal tomato

Assalammualaikum...

Marhaban Yaa Ramadhan...
Alhamdulillah...dh masuk hari ke 7 kita berpuasa..
Sekajap jer rasa...udah seminggu

Tahun ni azam x mau singgah bazar ramadhan..
(setakat ni masih bertahan lagi)
Mau masak sendiri...;)
Berkobar cari resepi kat internet..kat blog org..
Resepi lauk pauk..resepi biskut raya..resepi kek2..;)

Semangat search resepi..
tapi bila masak jer..suka ulang2 resepi sendiri
resepi yg sama pulak tuh...hahaha...
xper la...tekak sendiri...sendiri makan..

antara lauk favourite
ayam masak ungkep sudah semestinyer...
resepi zaman berzaman wong jowo ;)
tp yg ni resepi versi jajajowo
 
ayam masak ungkep

6 potong ayam lumur dgn serbuk kunyit n garam
perap sekejap dan goreng ala2 masak sikit..
kekuning kuningan..tepikan

bawang putih 5 ulas
bawang merah 2 ulas
halia 1 1/2 "
cili padi secukupnya
serai 2 btg
kunyit hidup 1 1/2 "
garam secukup rasa

tumbuk semua bahan2 
jgn lumat sgt...serai dititik...

tumis bahan yg ditumbuk dgn minyak sikit
sampai naik bau...masukkan ayam yg di goreng tadi
balik2 kan sekejap...bubuh air masak sikit
tutup sekejap..kecikkan api..
agak2 kering..tinggalkan kuah sikit..
matikan api...siappp!!!


sedap makan dengan nasi panas2..lembik2 sikit..;)

sambal tomato (2 org)

Tomato  1 biji potong kecik2
cilipadi segenggam
bawang putih 3 biji  ulas
bawang merah 2 biji ulas
garam secukup rasa

tumbuk semua bahan2
jgn lumat sgt..
tumis hingga naik bau...kacau2 dgn api kecik jer...
masak lama sikit..masukkan tomato
kacau2...letak air masak sikit...kacau2 sampai agak kering
siappp...


ni rupa sambal tomato if guna cili padi yg colour merah
if cilipadi yg hijo2..rasanya rupa dia lagi menarik sikit..;)

sedap makan dengan nasi panas2 jgk..lembik2 sikit...
makan dgn tungkeng ayam goreng kunyit
fuhhhhhhhhhhh...mablesssssssssssss

sebenarnya x bape bagus makan pedas2 waktu puasa ni
cian kat perut...tp if perut tahan...ok jer...
sendiri punyer perut kan...hikhik...;)
selamat memasak!!!

~Wassalam~




24 Julai, 2012

Trifle Jelly fruit

Assalammualaikum...

Hi kak fara...adik hariz...
sihat-sihat kamu dua skrg..
lagi-lagi kak fara tambah-tambah nemok gendut nyeh...;)
adik pun udah start tumbuh gigi..;)

hari ni mama mau citer belajar buat trifle
resepi dr hanin + auntie su (kwn ofis mama)
yg ni pic trfle masa 1st time try buat
lapisan bawah puding
lapisan kedua jelly
yg ni mama bubuh buah mangga
tp jelly belum beku lagi mama dah letak buah mangga tu
so buah pun tenggelam......hahaha
 yg ni rasa puding dia macam terlebih tepung custard
jelly dah ok....

2nd time buat masa kat kg ayah kam0
mama buat letak dlm cup kecik mcm nih
nk bagi kat kenduri kawen kazen ayah kam0
buat desert makan beradap untuk pengantin
ada la mama buat dalam 100++ cup
owhhhhhhhhhhhh...kena tuang puding ke dlm cup cepat2
puding tu cepat beku..jadinya agak kelam kabut sikit..;)

camni la rupa jelly mama tu...
cute x?....;)
puas hati la jgk dgn hasil nih...
atas dia mama bubuh buah kiwi, mangga n stawberry

bagi jelly sejuk dulu baru tutup n masuk dalam peti sejuk
ehhh...why isi dia sikit jer mama?...
saja mama isi sikit2...biar kurang....org cari lagi
kang banyak2..org mkn muak..x habes...buang2...;)
kecikhatimama.....hahaha....


yg ni mama buat masa sebelum puasa hari tu
tambah yogurt atas jelly...jadi la rupa ni..;)
 
Resepi trifle jelly fruit
(utk 30 cup kecik mcm atas tu)

Bahan-bahan
swiss roll cake secukupnya(dipotong agak nipis)
(mama guna london roll..senang masuk dlm cup..
1kotak = 25 isi peket kecik2)

tepung custard 7 sudu makan (diayak)
susu cair 1 tin(mama guna ideal)
air masak 1 tin (sukat guna tin susu cair)
gula 5 sudu makan

jelly Nona perisa raspberry 2 kotak
(sekotak harga RM 2.10..x ingt berapa gram)
gula 1 sudu makan
air masak 800 ml (utk 2 kotak jelly tu)

buah kiwi, mangga, strawberry secukupnya

Cara membuatnya
Potong london roll agak nipis..susun dalam cup..tepikan


Tuang susu cair ke dalam periuk
masukkan air masak 1 tin + tepung custard + gula 5 sudu
tenggek atas api sederhana besar...kacau hingga masak
(masak = puding agak pekat or bunyi blup blup..)
cepat2 tuang ke dalam cup tadi...tepikan

Masukkan serbuk jelly ke dalam periuk
+ air masak + gula 1 sudu
tenggek atas api...kacau hingga mendidih...
tuang perlahan-lahan ke atas puding tadi...
(pastikan puding beku dulu baru tuang jelly)

Tunggu jelly agak-agak beku sedikit
baru letak potongan buah kiwi, mangga n strawberry tadi...
tutup n masuk dlm peti...sedap makan sejuk2...;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kak fara suka makan..adik butak pun suka jgk..
nanti rajin2 mama buat lagi yer...;)

Ni kazen ayah kam0 yg kawen tu
Selamat pengantin baru..semoga bahagia selalu..;)


bubyeeeeeeeeeee kamu dua.........
muahhhhhhhhh........
muka adik masam..demam masa tu..merengek jer..
x mau ikut org...nak kokong mama jer

Ehh...mana pinggang kamu kakak?...
nomeiiii ar kamu kakak...hahaha....

~lotsoflove~
mamafarahariz






19 Julai, 2012

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Assalammualaikum...

Yehhh...sekejapan lagi dah nak puasa...
hati sgt teruja...berbunga-bunga...;)
suasana bulan puasa yg very de syahdu...
bulan utk lipat gandakan amalan dan ibadah ;)

1st time ramadhan bersama si butak Muhammad Hariz Rizqi ;)
Tahun ke 4 bersama si bulat Farahdehani...;)
Tahun ke 5 bersama suami En Emy Suhaimi....;)
Semoga Ramadhan kali ni lebih bermakna buat kita semua..

~Hope dpt tunaikan terawih banyak kali
(last yr w/pun puasa penuh..tp terawih tarak penuh..haa canner tu)
~Hope dpt masak sendiri utk sahur dan berbuka puasa...huhuuu...;)
(kurangkan beli kat bazar ramadhan...hahaaa buley ker...)

Masak macam ni pun dah ok kan..
Ni la yg mama msk n mkn time puasa last year..
hariz dlm pew0t mama 8 bulan..;)
X larat nk msk byk2 jenis...lg pun mcm membazir je if msk byk2..
yg mkn ayah n mama je pun..
masa tu kakak fara kurang sikit nk mkn mcm skrg..hahahaa
(alaa..ckp jer la malas mama oiiii...)
Nasi panas2..tungkeng ayam goreng kunyit...
tumis kacang buncis kasi pedas sikit...
memang berselera la makan...;)

If rajin masak bubur mcm nih
sedap makan bila masuk dlm peti dulu...;)
bubur kacang+jagung+tepunggentel...;)
slurrrrppppppppp..fuhhhh mablessss...
Lagi rajin...buat kuih mcm nih
buah melaka...
pun sedap jugak ;)

Hati ayam masak kicap pun bestttt
seperti ini

Eiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....asyik citer pasal makannnnnnn jerk
apa la mama nih...
owhhhh...sekarang kakak fara suka ckp
...mama nemokkk...mama nemokkkk...
haihhhhhh...saper yg nemok ni kakak...
bila mama ckp...fara nemok...fara nemok...
nanges pulak...hahahaha...klakar la kamo fara...

ok lah...selamat berpuasa...
semoga puasa tahun ni lebih indah dan sempurna buat kita semua...
sama-samalah kita lipatgandakan amalan...
bermuhasabah diri...
tingkatkan keimanan...amin..;)
bubyeeeeeee........

lotsoflove ~mamafarahariz~